nl
 • Wafelijzers voor fruitwafels
  Deze wafels met fruitvulling zijn ontstaan in de Oostkantons van België en de regio's rond Luik en Verviers. Deze regio's zijn eveneens gekend voor hun oude en omvangrijke fruitteelt.

  De vulling kan zoet en allerlei soorten fruit bevatten of hartig zijn, zoals de combinatie van kaas en ham.
  Meer info
  Wafelijzers voor fruitwafels
 • Wafelijzer voor ijshoorntjes
  IJshoorntjes zijn gemaakt uit  lichte, knapperige wafeltjes. Nog zacht en plooibaar wanneer ze pas gebakken zijn, worden deze wafeltjes tijdens het afkoelen hard en krokant.
  Meer info
  Wafelijzer voor ijshoorntjes
 • Wafelijzers voor boterwafels
  Deze zoete wafel kan zowel krokant als iets zachter gebakken zijn en wordt bereid met verse roomboter.
  Meer info
  Wafelijzers voor boterwafels
 • Wafelijzers voor hartwafels
  Deze wafel is ontstaan in Duitsland waar ze 'Bergischer Waffel' wordt genoemd. Ze wordt gemaakt uit een vloeibaar deeg en heeft een zachte kern met krokant gebakken buitenzijde.
   
  Hartwafels zijn te vinden in koffiehuizen, bakkerijen en de koekjesafdeling van grootwarenhuizen.
  Meer info
  Wafelijzers voor hartwafels

Het bedrijf HVD

In 1922 startte Isidoor Van Damme met de productie van wafelijzers in Brussel. Zijn zoon Hubert zette dit voort en bouwde eveneens de export wereldwijd uit.
 
De Brusselse wafels en hun wafelijzers werden langzaamaan wereldwijd bekend. De wereldtentoonstelling van 1964 in New York betekende de doorbraak op de Amerikaanse markt. Nochtans bakten de Amerikanen snel een wafel die afweek van de originele Brusselse, Belgische wafel, waarschijnlijk te wijten aan de verschillen in ingrediënten. Deze wafels worden ook 'Belgische wafels' genoemd, terwijl de ‘Belgische wafel’ op zich niet echt bestaat, maar de term eerder een verzamelnaam is voor verschillende wafels uit België.

Na Amerika volgde Japan die zich stilaan ook specialiseerde in wafels, meer bepaald de Luikse wafel. Deze wafel wordt getypeerd door het ingrediënt parelsuiker. De regio’s rond Tienen en Luik vormen de bakermat van de bietsuikerproductie in België. Deze bietsuiker is essentieel voor de productie van parelsuiker, die zo rijkelijk aanwezig is in de Luikse wafel.

Hubert Van Damme heeft steeds met hart en ziel zijn product wereldwijd vertegenwoordigd en staat bekend voor zijn uitgebreide kennis van de wafelkunst. Sinds 2002 is de firma overgenomen door Benny Pitteurs, die zijn exportervaring opdeed in de sector van bakkersovens en –machines. Hubert Van Damme geniet op dit moment van zijn welverdiend pensioen en reist de wereld rond, zijn wafelijzers achterna.

De laatste jaren is HVD gegroeid door de toepassing van nieuwe technologieën en productiewijzen. Nieuwe markten worden verkend door deelname aan beurzen in samenwerking met Flanders Investment and Trade, Brussel Export en Agence Wallone d'Exportation.