nl

Bakken

Wafels komen in verschillende smaken en vormen voor. Maar kent u het recept van een echte Brusselse of Luikse wafel? En wat is de samenstelling van het deeg voor een perfecte boterwafel?
Hoe maak ik een echte Brusselse wafel?

Omschrijving van het deeg voor een Brusselse wafel:


Deze grote, rechthoekige wafel wordt getypeerd door zijn diepe, vierkante inkepingen en zeer licht, krokant baksel met zachtere kern, dat gemaakt wordt met een vloeibaar beslag.
 
Dit beslag bevat bloem, ei, boter, melk, water, verse gist, zout, en vanille. Hieraan wordt geen suiker toegevoegd.
 
Dit soort wafel wordt warm gegeten en geserveerd met zoete of hartige toevoegingen. Op klassieke wijze wordt de Brusselse wafel belegd met poedersuiker en/of verse slagroom.
Hoe maak ik een lekkere Luikse wafel?

Omschrijving van het deeg voor een Luikse wafel:


De Luikse wafel, soms ook suikerwafel genoemd, is over het algemeen kleiner en zwaarder dan de Brusselse wafel. De vorm is rechthoekig met afgeronde hoeken tot ovaal.

Het deeg bevat bloem, suiker, verse gist, eieren en boter (soms ook vanille of kaneel). Vaster dan het beslag van de Brusselse wafel, wordt het deeg van de Luikse wafel gekneed en gemengd met  parelsuiker. Vervolgens wordt het deeg opgedeeld in kleine deegstukjes. Door de grote hoeveelheid suiker in het deeg wordt deze wafel gewoonlijk opgediend zonder beleg en karameliseert ze tijdens het bakken lichtjes aan de buitenzijde.

Luikse wafel kunnen zowel warm als koud worden opgediend en worden veelvuldig uit het vuistje gegeten op straat.
 
Hoe maak ik een perfecte boterwafel?

Omschrijving van het deeg voor een boterwafel:


Deze meestal kleinere en afgeronde wafeltjes kunnen zowel zacht als krokant gebakken worden.
 
Het deeg is halfvast en bestaat uit bloem, eieren, suiker, vanille, zout, gist en verse roomboter.

Deze wafeltjes zijn ideaal voor de koffietafel en worden door hun suikergehalte meestal zonder beleg geserveerd. Ze kunnen ook verschillende dagen bewaard worden in een afgesloten koekentrommel.