• Wafelijzers voor boterwafels

    Deze zoete wafel kan zowel krokant als iets zachter gebakken zijn en wordt bereid met verse roomboter.

  • Wafelijzers voor hartwafels
    Deze wafel is ontstaan in Duitsland waar ze 'Bergischer Waffel' wordt genoemd. Ze wordt gemaakt uit een vloeibaar deeg en heeft een zachte kern met krokant gebakken buitenzijde.
     
    Hartwafels zijn te vinden in koffiehuizen, bakkerijen en de koekjesafdeling van grootwarenhuizen.
     
  • Wafelijzers voor fruitwafels

    Deze wafels met fruitvulling zijn ontstaan in de Oostkantons van België en de regio's rond Luik en Verviers. Deze regio's zijn eveneens gekend voor hun oude en omvangrijke fruitteelt.

    De vulling kan zoet en allerlei soorten fruit bevatten of hartig zijn, zoals de combinatie van kaas en ham.



  • Wafelijzers voor ijshoorntjes
    IJshoorntjes zijn gemaakt uit  lichte, knapperige wafeltjes. Nog zacht en plooibaar wanneer ze pas gebakken zijn, worden deze wafeltjes tijdens het afkoelen hard en krokant.

Het bedrijf HVD

In 1922 startte Isidoor Van Damme met de productie van wafelijzers in Brussel. Zijn zoon Hubert zette dit voort en bouwde eveneens de export wereldwijd uit.
 
De Brusselse wafels en hun wafelijzers werden langzaamaan wereldwijd bekend. De wereldtentoonstelling van 1964 in New York betekende de doorbraak op de Amerikaanse markt. Nochtans bakten de Amerikanen snel een wafel die afweek van de originele Brusselse, Belgische wafel, waarschijnlijk te wijten aan de verschillen in ingrediënten. Deze wafels worden ook 'Belgische wafels' genoemd, terwijl de ‘Belgische wafel’ op zich niet echt bestaat, maar de term eerder een verzamelnaam is voor verschillende wafels uit België.

Na Amerika volgde Japan die zich stilaan ook specialiseerde in wafels, meer bepaald de Luikse wafel. Deze wafel wordt getypeerd door het ingrediënt parelsuiker. De regio’s rond Tienen en Luik vormen de bakermat van de bietsuikerproductie in België. Deze bietsuiker is essentieel voor de productie van parelsuiker, die zo rijkelijk aanwezig is in de Luikse wafel.

Hubert Van Damme heeft steeds met hart en ziel zijn product wereldwijd vertegenwoordigd en staat bekend voor zijn uitgebreide kennis van de wafelkunst. Sinds 2002 is de firma overgenomen door Benny Pitteurs, die zijn exportervaring opdeed in de sector van bakkerijovens en –machines. Hubert Van Damme geniet op dit moment van zijn welverdiend pensioen en reist de wereld rond, zijn wafelijzers achterna.

De laatste jaren is HVD gegroeid door de toepassing van nieuwe technologieën en productiewijzen. Nieuwe markten worden verkend door deelname aan beurzen in samenwerking met Flanders Investment and Trade, Brussel Export en Agence Wallone d'Exportation.